Dante-dagen

Vincent de Paul Center Nederland nodigt u van harte uit voor deze veelzijdige Dante dagen. Inspirerende lezingen in woord, muziek en beeld. Na een biologische lunch in het prachtig gelegen Kloosterhotel zoeken we ’s middags al discussiërend de persoonlijke verdieping op. “Beauty awakens the soul to act.”  Dante Alighieri

PROGRAMMA Dante Dag 1 

Ochtend  ‘Dantes Komedie: taal, verhaal, muziek en beeldende kunst’

Beeldend kunstenaars en musici brengen door de eeuwen heen de tekst en de inhoud van Dantes Komedie tot leven. 

Jacques Janssen, em. hoogleraar Cultuur- en Godsdienstpsychologie, Radboud Universiteit 

 

Middag   Verkenningen ‘Levensbeschouwelijke Biografie’

Ontwikkelingen in de persoonlijke levensbeschouwing

Tjeu van Knippenberg, em. hoogleraar praktische theologie 

Wim Smeets, hoofd dienst Geestelijke Verzorging  & Pastoraat Radboudumc.

 

PROGRAMMA Dante Dag 2 

Ochtend ‘Dante Alighieri - over schoonheid en troost’

Op zoek naar een innerlijk kompas.

Teresa van de Ven, regisseur, docent acteerkunst en regiecoach 

 

Middag   Verkenningen ‘Levensbeschouwelijke Biografie’

Knooppunten en veranderingen, stagnaties en perspectieven.

Tjeu van Knippenberg, em. hoogleraar praktische theologie 

Wim Smeets, hoofd dienst Geestelijke Verzorging  & Pastoraat Radboudumc.

 
   

Data

wo 12 en wo 19 september 2018

 

Tijd

10.00 – 17.00 uur 

 

Locatie

Kloosterhotel ZIN in Vught

 

Kosten  

€ 150 voor beide dagen, inclusief lunch 

 

Aanmelden 

mariekevandeven@vincentdepaulcenter.nl

 

 

Inschrijving

Op volgorde van aanmelding 

 

Deelnemers

Medio augustus ontvangen deelnemers 

programma & praktische informatie

 

 

dante.jpg 

     Dante Alighieri

Dante begon een politieke carrière op in de tijd dat Italie verscheurd werd door grote politieke twisten tussen de Welfen en de Ghibellijnen. Deze carrière kwam tot een dramatisch einde toen hij verbannen werd uit zijn geboortestad Florence waar hij zijn hele leven niet meer naar terug zou keren. Dit noodzaakte hem een zwervend bestaan te leiden tussen de verschillende plaatsen in Italie. Na zijn verbanning begon hij aan het schrijven van zijn Divina Commedia. Het werk van Dante m.n. Divina Commedia wordt alom tot de top van de wereldliteratuur gerekend. Dante streefde in dit werk naar een morele genezing van zichzelf en zijn tijd. Het is de levensweg die de mens aflegt naar bewustwording: de onbewuste drijfveren van ieder mens (Inferno) bewustwording en loutering (Purgatorio) en de verlossing, het thuiskomen (Paradiso).

 

Dante is een grote inspiratiebron voor ontelbare beeldende kunstenaars, musici, schrijvers, dichters en componisten maar vooral voor elk mens die opzoek is naar schoonheid en troost.

 

 Docenten op de Dante dagen

jacques-janssen.jpg 

Jacques Janssen (*1944) is emeritus hoogleraar cultuur- en godsdienstpsychologie Radboud Universiteit (Nijmegen). Hij publiceerde boeken en artikelen over studentencultuur, jeugdcultuur en de betekenis van religie in de hedendaagse samenleving. De laatste jaren was zijn onderzoek primair gericht op de psychologie van het gebed en de religieuze ervaring (zie http://www.jacquesjanssen.nl/). Het uitgangspunt daarbij is dat spiritualiteit en religie op algemeen menselijke ervaringen gebaseerd zijn, die op zeer uiteenlopende wijzen vorm krijgen. Hij is momenteel nog aan de universiteit verbonden als vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit. 

In 1999 verscheen van zijn hand een nieuwe, geannoteerde vertaling van Dantes ‘Hel’. De vertaling werd in 2000 integraal voorgelezen op KRO radio door de acteur Joop Keesmaat. Hij geeft regelmatig lezingen over de Divina Commedia vanuit uiteenlopende invalshoeken: de tekst en het verhaal van de DC, het vertalen van de DC, muziek en beeldende kunst in en naar aanleiding van de DC, de historische en actuele betekenis van Dantes Alighieri. Momenteel verzorgt hij een Dante webinar, een samenwerkingsproject tussen de Comitato Dante Alighieri Nijmegen en de uitgever Zanichelli (www.dantenijmegen.nl/). Voor dit project werkt hij aan een nieuwe vertaling die de lezers leidt naar de originele tekst, zodat ze de onvertaalbare schoonheid van het Italiaans kunnen beleven. Daarnaast zingt hij in de Schola Cantorum Karolus Magnus waarvan hij 25 jaar voorzitter was en werkt hij aan een geschiedenis van het gregoriaans, voor Dante de muziek bij uitstek die met name op de Louteringsberg regelmatig klinkt. 

 
 teresa-van-de-ven.jpg

Teresa van de Ven is een gedreven mens. Zij werkt vanuit een persoonlijke fascinatie voor wat mensen drijft in deze wereld. Wat gebeurt er om ons heen en hoe beïnvloedt dit onze levens? Wat zijn onze drijfveren en motieven, en welke keuzes maken wij? Zij heeft een voortdurende behoefte om het leven en de wereld om ons heen te doorgronden. Hoe overleven wij met onze binnenwereld in de buitenwereld? Zij wil hierbij vragen stellen, zonder pasklare antwoorden te krijgen.

Teresa van de Ven is van huis uit theaterregisseur, opgeleid aan de toneelacademie te Maastricht. Na haar afstuderen aan de toneelacademie in 1990 trad zij in dienst van de Dansacademie in Tilburg als docent acteerkunst. Nadien zette zij een nieuwe stap in haar ontwikkeling. Zij werd de resident director van Frank van Laecke voor grote internationale operaproducties bij Opera Hall waarvan het  hoofdkantoor  in  Brussel gevestigd was. In Brussel werkte zij ook aan het Koninklijk Conservatorium aan de opera-afdeling als docent acteerkunst voor internationaal afgestudeerde operazanger en zangeressen.

Na jaren in deze sectoren werkzaam te zijn geweest had zij behoefte aan een eigen  theatergezelschap waarmee zij zich de vrijheid verwierf om theaterproducties te maken met die thema’s die haar persoonlijke raakte. Opus28 Theaterlab heeft aan die behoefte 10 jaar lang naar grote voldoening voldaan. 

Na 25 jaar in het theatervak gezeten te hebben kreeg Teresa van de Ven behoefte aan synthese. In al die jaren is ze bezig geweest met literatuur , muziek, filosofie, beeldende kunst en theater. Een gids die al die jaren steeds op haar pad kwam was Dante Alighieri. Daar vindt zij de synthese waarnaar ze naar op zoek was. Hortus Conclusus werd geboren. 

 

 tjeu-van-knippenberg.jpg

Tjeu van Knippenberg is hoogleraar Praktische Theologie. Hij is op 13 maart 1937 geboren te Helden Panningen. Hij is opgeleid en tot priester gewijd bij de Lazaristen, de congregatie die in 1625 door Vincent de Paul werd gesticht. Hij werkte op hun klein seminarie Wernhoutsburg. Vervolgens was hij werkzaam in het centrum voor oecumene, in het ziekenhuispastoraat en in het woonwagenkamp te Zutphen.

Aan de Rijksuniversiteit Utrecht deed hij onderzoek naar de oecumene in Nederland. Daarna was hij achtereenvolgens studentenpastor in Nijmegen, wetenschappelijk medewerker aan de Radboud Universiteit en hoogleraar aan de universiteit van Tilburg.

Vanaf zijn emeritaat geeft hij cursussen en retraites in binnen- en buitenland, is actief in de Antonius van Padua-kerk in Nijmegen en staat mede aan de wieg van Vincent de Paul Center Nederland - centrum voor sociale spiritualiteit. Hij schreef boeken, onder meer over geestelijke leiding en zielzorg: Tussen naam en identiteit (20002), Towards Religious Identity (2002), Existentiële zielzorg (20082).

 

 wim-smeets.jpg

Wim Smeets is geestelijk verzorger en leersupervisor in het Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat van het Radboudumc. In zijn werk en begeleiding komt de verkenning van het levensverhaal van de gesprekspartner vaak aan de orde; focus is daarbij te kijken naar de wijze van waarop iemand zin geeft en zin ervaart in het bestaan, omgaat met levensvragen en inspiratie put uit de eigen spiritualiteit. Hierbij zijn verschillende werkvormen mogelijk, al naargelang de wensen en situatie van de gesprekspartner. Het streven is om op die manier bij te dragen tot zelfinzicht, zelfacceptatie en het stimuleren van de eigen veerkracht.

Eerder studeerde hij orthopedagogiek en theologie in Leuven en Nijmegen en was hij werkzaam in het basispastoraat en in de zorg voor mensen met een beperking, mensen met psychiatrische aandoeningen en revalidatie.  Hij is gehuwd, heeft twee kinderen en woont in een woongemeenschap Het Kloosterhuis te Sambeek.

 

 

Aanmelden?

Dat kan bij Marieke van de Ven op onderstaande mail.

mariekevandeven@vincentdepaulcenter.nl

 

Kloosterhotel ZIN in Vught

Rustig gelegen aan de rand van Vught in Noord-Brabant vindt u kloosterhotel ZIN. Dit voormalig klooster heeft door de toevoeging van moderne architectuur een open en eigenzinnig karakter.

zin-in-vught-(002).jpg

Routebeschrijving

Met de auto vanuit Utrecht / ’s-Hertogenbosch

Wie over de A2 richting 's-Hertogenbosch - Eindhoven komt, neemt de afslag 24 (Vught). Bovenaan de afslag rechts. Volgende verkeerslichten rechts en daarna eerste straat rechts. U bevindt zich nu op de parallelweg van de A2 richting Eindhoven. Dit is de Boxtelseweg waaraan ZIN gelegen is. Na 1,3 km (net buiten de bebouwde kom) ziet u aan uw rechterhand het bord van ZIN staan. U rijdt rechts het landgoed op.

Met de auto vanuit Eindhoven

Wie over de A2 Eindhoven - ‘s-Hertogenbosch komt, neemt de afslag 24 (Vught). Bovenaan de afslag links. Bij de eerste stoplichten rechtdoor. Volgende verkeerslichten rechts en daarna weer eerste straat rechts. U bevindt zich nu op de parallelweg van de A2 richting Eindhoven. Dit is de Boxtelseweg waaraan ZIN gelegen is. Na 1,3 km (net buiten de bebouwde kom) ziet u aan uw rechterhand het bord van ZIN staan. U rijdt rechts het landgoed op.

Duurzaam alternatief per trein, met de fiets of te voet

Als u met de trein komt, kunt u naar het centraal station van ’s-Hertogenbosch reizen en van daaruit een taxi nemen. Mocht u liever vanuit het station met de fiets komen, kunt u een OV-fiets lenen in Vught, 's-Hertogenbosch of Boxtel (vanaf Vught 10 minuten fietsen, vanuit 's-Hertogenbosch en Boxtel 30 minuten fietsen). Voor meer informatie en vertrektijden raadpleeg http://www.ns.nl/ Centraal Station ’s-Hertogenbosch naar kloosterhotel ZIN

Duurzaam alternatief per trein, met de fiets of te voet

Als u met de trein komt, kunt u naar het centraal station van ’s-Hertogenbosch reizen en van daaruit een taxi nemen. Mocht u liever vanuit het station met de fiets komen, kunt u een OV-fiets lenen in Vught, 's-Hertogenbosch of Boxtel (vanaf Vught 10 minuten fietsen, vanuit 's-Hertogenbosch en Boxtel 30 minuten fietsen). Voor meer informatie en vertrektijden raadpleeg http://www.ns.nl/ Centraal Station Vught naar kloosterhotel ZIN